Sultingi bulviniai vėdarai orkaitėje – senoviškai, bet paprastai

INGREDIENTAI

Porcijų skaičius: 4

  • 1 kg bulvių

  • 0,5 pakelio kiaulių žarnų (apie 2,5 metro)

  • 250 ml pieno

  • 150 g rūkytų lašinių

  • 1 vidutinio dydžio svogūnas

  • 1 lauro lapas

  • Šiek tiek druskos

  • Šiek tiek pipirų

PARUOŠIMO BŪDAS

Trukmė: daugiau nei 1 val.

  1. Žarnas pamirkykite šaltame vandenyje ir keletą kartų perplaukite. Palikite mirkti 2–3 valandas, kad nebeliktų sūrumo.

  2. Lašinius supjaustykite smulkiais gabaliukais ir apkepinkite keptuvėje. Svogūną susmulkinkite ir apkepkite kartu.

  3. Nuskustas bulves sutarkuokite. Užvirinkite pieną ir supilkite į tarkius. Skysčio kiekį galite koreguoti pagal pageidaujamą masės tirštumą.

  4. Į tarkius supilkite beveik visus riebalus nuo spirgučių (su ar be jų), pagardinkite druska, pipirais, ir įtrintu lauro lapu.

  5. Išmirkytas žarnas padėkite ant stalo. Vieną galą užnerkite ant pagaliuko arba užriškite.

  6. Naudodami mėsmalės antgalį ar nupjautą butelį, pripildykite žarnas tarkių mase. Nepildykite iki galo – masė kepant plečiasi. Galiausiai suriškite galus.

  7. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir patepkite 1–2 šaukštais spirgučių riebalų.

  8. Žarnas sudėkite į skardą, subadykite adata ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50–60 min. Po 5–8 min. kepimo dar kartą subadykite, kad nesutrūktų.

  9. Iškepusius vėdarus supjaustykite ir apipilkite likusiais spirgučiais. Tiekiama su grietine.