INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 4
Švilpikams:
-
800 g virtų bulvių
-
100 g miltų
-
1 kiaušinis
-
Šiek tiek druskos
-
Šiek tiek sviesto (švilpikų paviršiui patepti)
Padažui:
-
500 ml grietinėlės
-
200 g šaltai rūkytos šoninės
-
1 svogūnas
-
Saujelė smulkintų krapų
-
Druska, pipirai pagal skonį
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 45 min.
-
Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, nupilkite, garinkite, sutrinkite grūstuvu arba sumalkite. Palikite visiškai atvėsti.
-
Į atvėsusias bulves įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, suberkite miltus ir išminkykite vientisą masę.
-
Darbo paviršių ir rankas pabarstykite miltais. Imkite dalį tešlos, suformuokite ilgas „virveles“, jas šiek tiek suplokite ir įstrižai supjaustykite rombais – tai bus jūsų švilpikai.
-
Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Sudėliokite švilpikus, viršų patepkite lydytu sviestu ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol gražiai parus.
-
Padažui – šoninę ir svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepkite keptuvėje, kol išleis kvapą. Supilkite grietinėlę, įberkite druskos, pipirų, įmaišykite krapus. Kai pradės tirštėti – nukelkite nuo ugnies.
-
Iškeptus švilpikus sudėkite į karščiui atsparų indą, užpilkite padažu, permaišykite, uždenkite. Palikite karštoje, bet jau išjungtoje orkaitėje 15–30 minučių, kad švilpikai prisigertų skonio ir taptų dar minkštesni.
Švilpikus galima pasiruošti iš anksto ir perkepti likus vos kelioms minutėms iki patiekimo – taip jie bus šviežiai traškūs, o padažas toliau juos švelnins