Orkaitėje kepti švilpikai su kremišku šoninės padažu – kaip vaikystėje

švilpikai su kremišku šoninės padažu

Receptas

Porcijų skaičius: 4

Tešlai:

  • 800 g bulvių

  • 100 g miltų

  • 1 kiaušinis

  • 2 šaukštai ištirpinto sviesto

  • 0,5 šaukštelio druskos

Padažui:

  • 500 ml 35 % riebumo grietinėlės

  • 200 g šaltai arba karštai rūkytos šoninės

  • 1 vidutinio dydžio svogūnas

  • 1 sauja smulkintų šviežių krapų

Paruošimo laikas: apie 1 valanda

Gaminimo eiga:

  1. Bulves verdame su lupena, atvėsiname, nulupame ir sutriname iki vientisos masės. Įmušame kiaušinį, suberiame druską, išmaišome. Suberiame miltus ir minkome, kol tešla tampa elastinga.

  2. Ketvirtį tešlos dedame ant miltais pabarstyto paviršiaus, suformuojame pailgą virvelę, ją šiek tiek suplojame. Išeis apie 0,5 cm storio ir 3–4 cm pločio juostelė. Supjaustome ją rombeliais. Tokiu būdu paruošiame visus švilpikus.

  3. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi. Švilpikus išdėliojame taip, kad nesiliestų, ir patepame tirpintu sviestu.

  4. Kepame 200 °C orkaitėje 15 minučių, tuomet apverčiame ir kepame dar 15 minučių, kol gražiai apskrus. Išėmę laikome šiltai.

  5. Padažui: svogūną susmulkiname, šoninę taip pat. Juos kepiname keptuvėje, kol svogūnas suminkštėja. Supilame grietinėlę, suberiame krapus ir kaitiname, kol padažas pradeda tirštėti. Nukeliame nuo ugnies.

  6. Švilpikus sumaišome su padažu. Norėdami, kad suminkštėtų – uždenkite indą ir palaikykite apie 15 min prieš patiekiant.