Šis plovas kazane – tai sulietuvinta klasikinio patiekalo versija, kurioje dera minkšta kiauliena, ryžiai ir aromatingi prieskoniai. Jis puikiai tiks tiek kasdieniams pietums, tiek vaišėms lauke ant laužo ar kepsninėje.
Ingredientai
- 1,5 kg kiaulienos mentės
- 500 g plikytų ryžių
- 500 g morkų
- 500 g svogūnų
- 175 g taukų arba aliejaus
- 1 česnako galva
- 4 lauro lapai
- 2 šaukšteliai džiovintų petražolių
- 1,5 šaukštelio kmynų
- 1,5 šaukštelio rupios druskos (pagal skonį)
- 1 aitriųjų pipirų ankštis
- 1 kupinas šaukštelis Dižono garstyčių
- 1 šaukštelis paprikos miltelių
- 1 šaukštelis rudojo cukraus
- 1 šaukštelis grūstų juodųjų pipirų
- 0,5 šaukštelio kvapiųjų pipirų
- 0,5 šaukštelio maltos kalendros
Paruošimo būdas
- Kiaulieną nuplaukite, pašalinkite nereikalingas dalis, supjaustykite 4–5 cm gabalais. Sumaišykite su garstyčiomis, druska, cukrumi, pipirais ir paprika. Išmasažuokite, uždenkite ir laikykite šaldytuve per naktį arba bent 4 valandas.
- Ryžius plaukite tol, kol vanduo taps skaidrus, tada užmerkite šaltame vandenyje 3–4 valandoms kambario temperatūroje.
- Svogūnus pjaustykite stambiais pusžiedžiais, morkas – 3 cm ilgio, 1 cm storio juostelėmis. Netarkuokite, kad išliktų struktūra.
- Kazane įkaitinkite taukus, sudėkite mėsą ir apkepkite iki auksinės spalvos, tada išimkite.
- Į tą patį kazaną dėkite morkas ir svogūnus, kepkite, kol morkos šiek tiek apskrus. Sudėkite mėsą atgal, berkite petražoles, kmynus, įdėkite visą aitriąją papriką ir česnako galvą (be viršutinio lukšto, nupjauta apačia). Užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų mėsą, ir troškinkite 1,5 valandos, palaikant apie 160°C temperatūrą. Po 45 min. pamaišykite ir, jei reikia, papildykite vandens. Pasibaigus troškinimui, iš česnako išimkite skilteles ir palikite plove.
- Nupilkite vandenį nuo ryžių ir tolygiai paskleiskite juos ant mėsos, įsmeikite lauro lapus. Užpilkite vandeniu maždaug per 2 pirštus virš ryžių, uždenkite ir troškinkite 20 min. Tada nuimkite nuo ugnies, padarykite kelias skyles mentelės kotu, uždenkite lėkšte ir palikite dar 10 min. Išmaišykite tik prieš pat patiekiant.
Patarimas
Plovas kazane geriausias iškart po pagaminimo, tačiau skonis dar labiau atsiskleidžia, jei paliksite jį pastovėti uždengtą dar pusvalandžiui.