Receptas
Porcijų skaičius: 10
Tešlai:
-
250 g sviesto
-
200 g grietinės
-
400 g kvietinių miltų
-
1 kiaušinis
-
Žiupsnelis druskos
Kremui:
-
500 ml pieno
-
200 g sviesto
-
250 g cukraus
-
2 kiaušiniai
-
1 šaukštas bulvių krakmolo
-
1 šaukštas miltų
-
3 a.š. vanilinio cukraus
-
Šiek tiek rūgštesnės uogienės (pvz., spanguolių ar juodųjų serbentų)
Paruošimo laikas: daugiau nei 1 val.
Gaminimo eiga:
-
Ant stalo ar didesnės lentos išsijokite miltus, tada tarkuokite šaltą sviestą stambia burokine tarka tiesiai ant jų. Nuolat apibarstykite miltais, kad sviestas neliptų. Viską smulkiai sukapokite peiliu iki trupinių.
-
Miltų-sviesto mišinio centre padarykite duobutę – įdėkite druską, pusę kiaušinio ir pusę grietinės. Vėl kapokite. Tada sudėkite likusią grietinę ir kiaušinį, dar kartą kapokite, kol masė taps vientisa.
-
Trupinius gniauždami formuokite rutulį, padalykite į 6–8 dalis, suformuokite blynelius, kiekvieną apvyniokite maistine plėvele ir padėkite šaldytuve mažiausiai 2 valandoms.
-
Praėjus laikui, išimkite po vieną dalį ir kočiokite tiesiai ant kepimo popieriaus labai plonai (apie 1–2 mm storio). Jei reikia, pabarstykite miltais.
-
Lakštus apipjaukite pagal norimą dydį. Nuopjovas išsaugokite – jos iškeps kartu ir bus naudojamos torto dekoravimui.
-
Kepkite 200 °C įkaitintoje orkaitėje, kol lengvai apskrus.
-
Kepimo metu lakštai gali susitraukti ir netaisyklingai išsipūsti – taip ir turi būti. Daugiau oro tarpų – daugiau sluoksnių!
-
Kol tešla šaldosi, pasiruoškite kremą. Užvirkite pieną. Atskirai sumaišykite cukrų, miltus, krakmolą. Įmaišykite išplaktus kiaušinius ir vanilinį cukrų.
-
Mišinį plona srovele supilkite į verdantį pieną, visą laiką maišydami. Virkite apie 5 minutes iki sutirštės. Leiskite masei atvėsti iki kambario temperatūros.
-
Minkštą sviestą išplakite iki purumo. Po šaukštą dėkite atvėsusį kremą ir plakite, kol masė taps vientisa.
-
Ant torto pagrindo dėkite vieną lakštą lygią puse į apačią, patepkite kremu. Antrą lakštą dėkite taip, kad išsipūtusi pusė būtų apačioje – šiek tiek paspauskite. Taip surinkite visą tortą.
-
Vieną sluoksnį galite pertepti rūgštesne uogiene – ji suteiks malonaus kontrasto. Tortą aptepkite likusiu kremu, o likusias iškeptas nuopjovas sutrupinkite ir jomis apibarstykite viršų bei šonus.
-
Torto skonis gerėja stovint – palikite šaldytuve per naktį, kad skoniai susijungtų ir lakštai suminkštėtų.