Napoleono tortas namuose – klasika be streso ir ilgo vargo

Napoleono tortas namuose

Receptas

Porcijų skaičius: 10

Tešlai:

  • 250 g sviesto

  • 200 g grietinės

  • 400 g kvietinių miltų

  • 1 kiaušinis

  • Žiupsnelis druskos

Kremui:

  • 500 ml pieno

  • 200 g sviesto

  • 250 g cukraus

  • 2 kiaušiniai

  • 1 šaukštas bulvių krakmolo

  • 1 šaukštas miltų

  • 3 a.š. vanilinio cukraus

  • Šiek tiek rūgštesnės uogienės (pvz., spanguolių ar juodųjų serbentų)

Paruošimo laikas: daugiau nei 1 val.

Gaminimo eiga:

  1. Ant stalo ar didesnės lentos išsijokite miltus, tada tarkuokite šaltą sviestą stambia burokine tarka tiesiai ant jų. Nuolat apibarstykite miltais, kad sviestas neliptų. Viską smulkiai sukapokite peiliu iki trupinių.

  2. Miltų-sviesto mišinio centre padarykite duobutę – įdėkite druską, pusę kiaušinio ir pusę grietinės. Vėl kapokite. Tada sudėkite likusią grietinę ir kiaušinį, dar kartą kapokite, kol masė taps vientisa.

  3. Trupinius gniauždami formuokite rutulį, padalykite į 6–8 dalis, suformuokite blynelius, kiekvieną apvyniokite maistine plėvele ir padėkite šaldytuve mažiausiai 2 valandoms.

  4. Praėjus laikui, išimkite po vieną dalį ir kočiokite tiesiai ant kepimo popieriaus labai plonai (apie 1–2 mm storio). Jei reikia, pabarstykite miltais.

  5. Lakštus apipjaukite pagal norimą dydį. Nuopjovas išsaugokite – jos iškeps kartu ir bus naudojamos torto dekoravimui.

  6. Kepkite 200 °C įkaitintoje orkaitėje, kol lengvai apskrus.

  7. Kepimo metu lakštai gali susitraukti ir netaisyklingai išsipūsti – taip ir turi būti. Daugiau oro tarpų – daugiau sluoksnių!

  8. Kol tešla šaldosi, pasiruoškite kremą. Užvirkite pieną. Atskirai sumaišykite cukrų, miltus, krakmolą. Įmaišykite išplaktus kiaušinius ir vanilinį cukrų.

  9. Mišinį plona srovele supilkite į verdantį pieną, visą laiką maišydami. Virkite apie 5 minutes iki sutirštės. Leiskite masei atvėsti iki kambario temperatūros.

  10. Minkštą sviestą išplakite iki purumo. Po šaukštą dėkite atvėsusį kremą ir plakite, kol masė taps vientisa.

  11. Ant torto pagrindo dėkite vieną lakštą lygią puse į apačią, patepkite kremu. Antrą lakštą dėkite taip, kad išsipūtusi pusė būtų apačioje – šiek tiek paspauskite. Taip surinkite visą tortą.

  12. Vieną sluoksnį galite pertepti rūgštesne uogiene – ji suteiks malonaus kontrasto. Tortą aptepkite likusiu kremu, o likusias iškeptas nuopjovas sutrupinkite ir jomis apibarstykite viršų bei šonus.

  13. Torto skonis gerėja stovint – palikite šaldytuve per naktį, kad skoniai susijungtų ir lakštai suminkštėtų.