Receptas
Porcijų skaičius: apie 60 grybukų
Tešlai:
-
350 g kvietinių miltų (apytikriai)
-
200 g cukraus
-
200 g grietinės (30 % riebumo)
-
150 g sviesto
-
3 M arba L dydžio kiaušiniai
-
1 kiaušinio trynys (baltymas – glajui)
-
1 a.š. vanilinio cukraus
-
1 a.š. kepimo miltelių
-
žiupsnelis cinamono
-
1 a.š. meduolių prieskonių (nebūtina)
Glajui:
-
200 g cukraus pudros
-
1 kiaušinio baltymas
-
žiupsnelis citrinos rūgšties
Viršui:
-
150 g juodojo šokolado
-
1 v.š. aliejaus
Papuošimui:
-
šiek tiek aguonų
Paruošimo laikas: daugiau nei 1 valanda
Gaminimo eiga:
-
Į dubenį įmuškite kiaušinius ir trynį, suberkite cukrų bei vanilinį cukrų. Plakite, kol masė pabals ir taps puri bei padidės apimtimi.
-
Įmaišykite grietinę, po to supilkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą – viską gerai išmaišykite.
-
Miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir meduolių prieskonius (jei naudojate) suberkite dalimis, vis maišydami. Tešla turėtų būti tiršta kaip riebesnė grietinė – miltų kiekį gali tekti šiek tiek koreguoti.
-
Įkaitinkite specialią grybukų keptuvę iš abiejų pusių. Atidarykite, lengvai patepkite aliejumi ir nuimkite nuo ugnies.
-
Į kiekvieną formelę greitai dėkite tešlos – naudokite šaukštelį arba konditerinį maišelį su nukirptu kampu.
-
Užverkite keptuvę, spauskite tvirtai ir kepkite ant ugnies apie 7–8 minutes, kas 2 minutes apversdami.
-
Iškeptus grybukus išimkite, leiskite atvėsti. Jei matyti nelygumų – juos pašalinkite po kelių minučių, kai tešla šiek tiek sustings.
-
Baltymą išplakite su citrinos rūgštimi ir palaipsniui įmaišykite cukraus pudrą. Glajus turi būti vientisas ir tvirtas – jį galite išsukti virtuviniu kombainu mažu greičiu (bet ne plakti).
-
Kiekvieno grybuko kotelį aptepkite baltu glajumi, apatinę jo dalį pamerkite į aguonas. Grybukus dėkite aukštyn kojomis į ryžiais ar grikiais užpildytą indą, kad sustingtų.
-
Šokoladą ištirpinkite virš garų vonelės arba atsargiai mikrobangų krosnelėje. Įmaišykite šaukštą aliejaus – tai padės šokoladui tapti glotnesniam. Pamirkykite kepurėles po vieną ir vėl sustatykite grybukus, kad glajus sukietėtų.
Papildomi patarimai:
-
Vietoje šokolado galite naudoti kakavos glajų: ištirpinkite 150 g cukraus, 150 g sviesto, 6 šaukštus kakavos ir 3 šaukštus pieno. Glajus šiek tiek sunkiau tepamas, bet skonis primins vaikystę.
-
Jei baltas glajus atrodo pernelyg tirštas, galima jį šiek tiek atskiesti vandeniu – pradėkite nuo 1 arbatinio šaukštelio.
-
Kepdami naudokite gerai įkaitintą keptuvę – tai svarbu tiek tekstūrai, tiek kepimo tolygumui.