Nostalgiški biskvitiniai grybukai su šokoladu ir balta glazūra

Nostalgiški biskvitiniai grybukai

Receptas

Porcijų skaičius: apie 60 grybukų

Tešlai:

  • 350 g kvietinių miltų (apytikriai)

  • 200 g cukraus

  • 200 g grietinės (30 % riebumo)

  • 150 g sviesto

  • 3 M arba L dydžio kiaušiniai

  • 1 kiaušinio trynys (baltymas – glajui)

  • 1 a.š. vanilinio cukraus

  • 1 a.š. kepimo miltelių

  • žiupsnelis cinamono

  • 1 a.š. meduolių prieskonių (nebūtina)

Glajui:

  • 200 g cukraus pudros

  • 1 kiaušinio baltymas

  • žiupsnelis citrinos rūgšties

Viršui:

  • 150 g juodojo šokolado

  • 1 v.š. aliejaus

Papuošimui:

  • šiek tiek aguonų

Paruošimo laikas: daugiau nei 1 valanda

Gaminimo eiga:

  1. Į dubenį įmuškite kiaušinius ir trynį, suberkite cukrų bei vanilinį cukrų. Plakite, kol masė pabals ir taps puri bei padidės apimtimi.

  2. Įmaišykite grietinę, po to supilkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą – viską gerai išmaišykite.

  3. Miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir meduolių prieskonius (jei naudojate) suberkite dalimis, vis maišydami. Tešla turėtų būti tiršta kaip riebesnė grietinė – miltų kiekį gali tekti šiek tiek koreguoti.

  4. Įkaitinkite specialią grybukų keptuvę iš abiejų pusių. Atidarykite, lengvai patepkite aliejumi ir nuimkite nuo ugnies.

  5. Į kiekvieną formelę greitai dėkite tešlos – naudokite šaukštelį arba konditerinį maišelį su nukirptu kampu.

  6. Užverkite keptuvę, spauskite tvirtai ir kepkite ant ugnies apie 7–8 minutes, kas 2 minutes apversdami.

  7. Iškeptus grybukus išimkite, leiskite atvėsti. Jei matyti nelygumų – juos pašalinkite po kelių minučių, kai tešla šiek tiek sustings.

  8. Baltymą išplakite su citrinos rūgštimi ir palaipsniui įmaišykite cukraus pudrą. Glajus turi būti vientisas ir tvirtas – jį galite išsukti virtuviniu kombainu mažu greičiu (bet ne plakti).

  9. Kiekvieno grybuko kotelį aptepkite baltu glajumi, apatinę jo dalį pamerkite į aguonas. Grybukus dėkite aukštyn kojomis į ryžiais ar grikiais užpildytą indą, kad sustingtų.

  10. Šokoladą ištirpinkite virš garų vonelės arba atsargiai mikrobangų krosnelėje. Įmaišykite šaukštą aliejaus – tai padės šokoladui tapti glotnesniam. Pamirkykite kepurėles po vieną ir vėl sustatykite grybukus, kad glajus sukietėtų.

Papildomi patarimai:

  • Vietoje šokolado galite naudoti kakavos glajų: ištirpinkite 150 g cukraus, 150 g sviesto, 6 šaukštus kakavos ir 3 šaukštus pieno. Glajus šiek tiek sunkiau tepamas, bet skonis primins vaikystę.

  • Jei baltas glajus atrodo pernelyg tirštas, galima jį šiek tiek atskiesti vandeniu – pradėkite nuo 1 arbatinio šaukštelio.

  • Kepdami naudokite gerai įkaitintą keptuvę – tai svarbu tiek tekstūrai, tiek kepimo tolygumui.