Skanūs ir traškūs falafeliai – žingsnis po žingsnio receptas

Šis falafeliai receptas leis pasigaminti aromatingus, išorėje traškius, viduje minkštus avinžirnių kotletukus, puikiai tinkančius tiek pietums, tiek vakarienei.

Ingredientai

  • 250 g avinžirnių
  • 1/2 vidutinio dydžio svogūno
  • 1/2 citrinos sulčių
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 šaukštelis kumino, nemalto (arba 1/2 šaukštelio malto)
  • 2 saujos šviežios kalendros (arba 1 šaukštelis džiovintos)
  • Žiupsnis kajeno pipirų arba aitriosios paprikos miltelių
  • Žiupsnis druskos
  • Žiupsnis pipirų

Padažui

  • 150 g natūralaus jogurto
  • 1 šaukštas laimo arba apelsino sulčių bei tarkuotos žievelės
  • Smulkintų žalumynų

Paruošimo būdas

  1. Avinžirnius nuplaukite ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Palikite brinkti per naktį arba bent 4 valandas.
  2. Išmirkusius avinžirnius nusunkite. Susmulkinkite svogūną ir česnaką. Sudėkite visus ingredientus į trintuvą, įspauskite pusės citrinos sultis.
  3. Malkite masę, kol gausite vientisą, bet ne visiškai tyrės konsistenciją. Jei trintuvas mažesnis, malkite keliais etapais. Galima naudoti ir mėsmalę.
  4. Gautą masę gerai išmaišykite.
  5. Jei gruzdinsite, formuokite kamuoliukus ir kepkite įkaitintame aliejuje, kelis kartus pavartydami.
  6. Kepant orkaitėje, formuokite kotletukus. Kepimo skardą dosniai apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pašaukite į karštą orkaitę kelioms minutėms, kad aliejus įkaistų. Sudėkite falafelius ir kepkite 180°C apie 20 min., pusiaukelėje apverskite. Kepant ant kepimo popieriaus plutelė bus minkštesnė.
  7. Patiekite su jogurtu, pagardintu laimo žievele, sultimis ir smulkintomis kalendromis. Puikiai dera ir su humusu.

Patarimai

Falafelius galima ruošti iš anksto ir užšaldyti, kad bet kada galėtumėte mėgautis šiuo patiekalu be ilgo pasiruošimo.