Sotus naminis plovas iš kazano su lietuvišku poskoniu

Sotus naminis plovas

INGREDIENTAI

Porcijų skaičius: 8

  • 1,5 kg kiaulienos mentės

  • 500 g plikytų ryžių

  • 500 g morkų

  • 500 g svogūnų

  • 175 g taukų (arba aliejaus)

  • 1 galva česnako

  • 4 vnt. lauro lapų

  • 2 šaukšteliai džiovintų petražolių

  • 1,5 šaukštelio kmynų

  • 1,5 šaukštelio rupios druskos (reguliuoti pagal skonį)

  • 1 vnt. aitriosios paprikos

  • 1 šaukštelis Dižono garstyčių

  • 1 šaukštelis paprikos miltelių

  • 1 šaukštelis rudojo cukraus

  • 1 šaukštelis grūstų juodųjų pipirų

  • 0,5 šaukštelio kvapiųjų pipirų

  • 0,5 šaukštelio maltos kalendros

PARUOŠIMAS

Paruošimo trukmė: Daugiau nei 1 val.

  1. Mėsą nuplauname, pašaliname nereikalingas dalis ir supjaustome stambiais – 4–5 cm dydžio gabalėliais. Įtriname garstyčiomis, druska, cukrumi, pipirais ir paprika, uždengiame ir paliekame šaldytuve mažiausiai 4 valandoms (geriausia – nakčiai).

  2. Ryžius gerai perplauname, kol vanduo taps skaidrus, ir užmerkiame 3–4 valandoms kambario temperatūroje.

  3. Svogūnus supjaustome stambiais pusžiedžiais, o morkas – 3 cm ilgio ir 1 cm storio juostelėmis. Netarkuoti!

  4. Į įkaitintą kazaną dedame taukus, kai jie įkaista – sudedame mėsą. Gerai apkepiname ir išimame.

  5. Į tą patį indą sudedame svogūnus bei morkas, kepiname, kol lengvai apskrus. Sudedame mėsą atgal, įberiame petražoles, kmynus, įdedame čili pipirą (su nupjauta viršūnėle) ir visą česnako galvą (nuluptą viršutinį sluoksnį, nupjautą apačią). Užpilame verdančiu vandeniu, kad apsemtų. Troškiname apie 1,5 val. ant 160 °C (arba vidutinės ugnies, jei ant laužo). Po 45 min pamaišome, prireikus papildome vandeniu.

  6. Baigus troškinti, išimame česnako lukštą – skiltelės liks puode. Viską išmaišome.

  7. Nupilame ryžius ir paskleidžiame tolygiai ant mėsos. Įsmeigiame lauro lapus, atsargiai užpilame vandeniu (maždaug 2 pirštai virš ryžių). Uždengiame ir troškiname 20 min. Tada nuimame nuo ugnies, mentele padarome kelias skylutes, uždengiame lėkšte ir paliekame dar 10 min. Prieš patiekiant – viską gerai išmaišome.