Tikra itališka Carbonara – be grietinėlės, tik autentiškas skonis

Tikra itališka Carbonara

Receptas

Porcijų skaičius: 3

Reikės:

  • 300 g spagečių

  • 150 g pančetos (arba sūdytos/rūkytos kiaulienos šoninės)

  • 120 g kietojo ar puskiečio sūrio (pvz., VILVI Memel Prussia)

  • 4 kiaušinių tryniai

  • žiupsnelis juodųjų pipirų

  • druskos pagal skonį

Patiekimui:

  • dar šiek tiek tarkuoto sūrio

  • papildomai juodųjų pipirų

Paruošimo laikas: apie 20 minučių

Gaminimo eiga:

  1. Pradėkite nuo sūrio – smulkiai jį sutarkuokite. Kiaušinių trynius sudėkite į dubenėlį ir lengvai išplakite, kad taptų vientisi.

  2. Pančetą supjaustykite nedideliais kubeliais. Suberkite į sausą įkaitintą keptuvę ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol krašteliai taps šiek tiek traškūs. Kai iškeps – nuimkite keptuvę nuo kaitros ir palikite atvėsti, kad būtų šilta, bet ne karšta – taip apsaugosite trynius nuo susitraukimo.

  3. Tuo metu užvirkite puodą vandens, pasūdykite gausiai ir išvirkite spagečius iki „al dente“ būsenos – vadovaukitės pakuotės instrukcija.

  4. Į trynių mišinį suberkite tarkuotą sūrį, pagardinkite šviežiai grūstais pipirais. Įmaišykite šiek tiek riebalų nuo pančetos (1–2 šaukštus) ir įdėkite trečdalį keptos mėsos. Išmaišykite iki vientisos masės.

  5. Kai makaronai išvirs, nedelsiant juos nukoškite. Būtinai pasilikite puodelį virimo skysčio.

  6. Dar karštus makaronus supilkite į keptuvę prie likusios pančetos. Įdėkite paruoštą kiaušinių-sūrio mišinį, įpilkite samtį makaronų virimo vandens ir greitai maišykite, kol viskas apsivynios švelniu, kreminiu sluoksniu. Jei atrodo per sausa – įpilkite dar šiek tiek vandens.

  7. Tiekti reikėtų iš karto. Patiekiant papildomai apibarstykite sūriu ir šiek tiek pipirų.

Patarimai:

  • Kiaušiniai: Naudojami tik tryniai. Jie pakankamai termiškai apdorojami nuo karštų makaronų ir virimo vandens. Būtina naudoti ką tik nukoštus, garuojančius spagečius.

  • Temperatūra: Jei tryniai susitraukė – tikėtina, jog keptuvė buvo per karšta. Kitą kartą ją šiek tiek atvėsinkite prieš maišydami.

  • Mėsa: Originaliame recepte naudojamas Guanciale (kiaulienos žandai). Jį puikiai atstoja pančeta ar kokybiška šoninė.

  • Kiekiai: Kiekvienam žmogui skaičiuokite ~100 g spagečių, 50 g mėsos, 40 g sūrio ir vieną trynį + vienas papildomas trynys visam puodui.

  • Sūris: Klasikiniame variante naudojamas Pecorino Romano. Lietuvoje tinka ir lietuviški kietieji sūriai, bet labai svarbu – tarkuokite patys! Supakuoti tarkuoti sūriai dažnai blogai tirpsta dėl pridėtinių medžiagų.