Receptas
Porcijų skaičius: 3
Reikės:
-
300 g spagečių
-
150 g pančetos (arba sūdytos/rūkytos kiaulienos šoninės)
-
120 g kietojo ar puskiečio sūrio (pvz., VILVI Memel Prussia)
-
4 kiaušinių tryniai
-
žiupsnelis juodųjų pipirų
-
druskos pagal skonį
Patiekimui:
-
dar šiek tiek tarkuoto sūrio
-
papildomai juodųjų pipirų
Paruošimo laikas: apie 20 minučių
Gaminimo eiga:
-
Pradėkite nuo sūrio – smulkiai jį sutarkuokite. Kiaušinių trynius sudėkite į dubenėlį ir lengvai išplakite, kad taptų vientisi.
-
Pančetą supjaustykite nedideliais kubeliais. Suberkite į sausą įkaitintą keptuvę ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol krašteliai taps šiek tiek traškūs. Kai iškeps – nuimkite keptuvę nuo kaitros ir palikite atvėsti, kad būtų šilta, bet ne karšta – taip apsaugosite trynius nuo susitraukimo.
-
Tuo metu užvirkite puodą vandens, pasūdykite gausiai ir išvirkite spagečius iki „al dente“ būsenos – vadovaukitės pakuotės instrukcija.
-
Į trynių mišinį suberkite tarkuotą sūrį, pagardinkite šviežiai grūstais pipirais. Įmaišykite šiek tiek riebalų nuo pančetos (1–2 šaukštus) ir įdėkite trečdalį keptos mėsos. Išmaišykite iki vientisos masės.
-
Kai makaronai išvirs, nedelsiant juos nukoškite. Būtinai pasilikite puodelį virimo skysčio.
-
Dar karštus makaronus supilkite į keptuvę prie likusios pančetos. Įdėkite paruoštą kiaušinių-sūrio mišinį, įpilkite samtį makaronų virimo vandens ir greitai maišykite, kol viskas apsivynios švelniu, kreminiu sluoksniu. Jei atrodo per sausa – įpilkite dar šiek tiek vandens.
-
Tiekti reikėtų iš karto. Patiekiant papildomai apibarstykite sūriu ir šiek tiek pipirų.
Patarimai:
-
Kiaušiniai: Naudojami tik tryniai. Jie pakankamai termiškai apdorojami nuo karštų makaronų ir virimo vandens. Būtina naudoti ką tik nukoštus, garuojančius spagečius.
-
Temperatūra: Jei tryniai susitraukė – tikėtina, jog keptuvė buvo per karšta. Kitą kartą ją šiek tiek atvėsinkite prieš maišydami.
-
Mėsa: Originaliame recepte naudojamas Guanciale (kiaulienos žandai). Jį puikiai atstoja pančeta ar kokybiška šoninė.
-
Kiekiai: Kiekvienam žmogui skaičiuokite ~100 g spagečių, 50 g mėsos, 40 g sūrio ir vieną trynį + vienas papildomas trynys visam puodui.
-
Sūris: Klasikiniame variante naudojamas Pecorino Romano. Lietuvoje tinka ir lietuviški kietieji sūriai, bet labai svarbu – tarkuokite patys! Supakuoti tarkuoti sūriai dažnai blogai tirpsta dėl pridėtinių medžiagų.