Orkaitėje apskrudę bulvių švilpikai su gardžiu šoninės grietinėlės padažu

bulvių švilpikai

Ingredientai

Švilpikams:

  • 800 g virtų bulvių

  • 100 g miltų

  • 1 kiaušinis

  • Šiek tiek druskos

  • Šiek tiek sviesto (švilpikų paviršiui patepti)

Padažui:

  • 500 ml grietinėlės

  • 200 g šaltai rūkytos šoninės

  • 1 svogūnas

  • Saujelė smulkintų krapų

  • Druska, pipirai pagal skonį

Paruošimo būdas

Paruošimo laikas: apie 45 min.

  1. Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, nupilkite, garinkite, sutrinkite grūstuvu arba sumalkite. Palikite visiškai atvėsti.

  2. Į atvėsusias bulves įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, suberkite miltus ir išminkykite vientisą masę.

  3. Darbo paviršių ir rankas pabarstykite miltais. Imkite dalį tešlos, suformuokite ilgas „virveles“, jas šiek tiek suplokite ir įstrižai supjaustykite rombais – tai bus švilpikai.

  4. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Sudėliokite švilpikus, viršų patepkite lydytu sviestu ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min., kol gražiai parus.

  5. Padažui: šoninę ir svogūną smulkiai supjaustykite, apkepkite keptuvėje, kol išsiskirs kvapas. Supilkite grietinėlę, įberkite druskos, pipirų, įmaišykite krapų. Kai padažas pradės tirštėti, nukelkite nuo ugnies.

  6. Iškeptus švilpikus sudėkite į karščiui atsparų indą, užpilkite padažu, permaišykite, uždenkite ir palaikykite išjungtoje, bet dar karštoje orkaitėje 15–30 min., kad prisigertų skonio.

Švilpikus galima pasiruošti iš anksto ir perkepti likus vos kelioms minutėms iki patiekimo – taip jie išliks šviežiai traškūs, o padažas juos dar labiau suminkštins.