Receptas
Porcijų skaičius: 10
Tešlai:
-
250 g sviesto
-
200 g grietinės
-
400 g kvietinių miltų
-
1 kiaušinis
-
Žiupsnelis druskos
Kremui:
-
500 ml pieno
-
200 g sviesto
-
250 g cukraus
-
2 kiaušiniai
-
1 šaukštas bulvių krakmolo
-
1 šaukštas miltų
-
3 a.š. vanilinio cukraus
-
Šiek tiek rūgštesnės uogienės (pvz., spanguolių ar juodųjų serbentų)
Paruošimo laikas: daugiau nei 1 val.
Gaminimo eiga:
-
Miltus išsijokite ant stalo, tarkuokite šaltą sviestą stambia tarka tiesiai ant jų, nuolat apibarstydami miltais. Kapokite peiliu iki trupinių.
-
Trupinių viduryje padarykite duobutę – sudėkite druską, pusę kiaušinio ir pusę grietinės. Kapokite. Sudėkite likusią grietinę ir kiaušinį, vėl kapokite, kol susidarys vientisa masė.
-
Suformuokite tešlos rutulį, padalykite į 6–8 dalis, suformuokite blynelius, suvyniokite į plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent 2 val.
-
Išimkite po vieną tešlos dalį ir labai plonai iškočiokite ant kepimo popieriaus (1–2 mm storio). Jei reikia – pabarstykite miltais.
-
Apipjaukite lakštus pagal norimą dydį. Nuopjovas kepkite kartu – jos pravers dekorui.
-
Kepkite 200 °C orkaitėje, kol lengvai apskrus.
-
Kepant lakštai gali susitraukti ar išsipūsti – taip turi būti.
-
Kremui: užvirinkite pieną. Atskirai sumaišykite cukrų, miltus, krakmolą. Įmaišykite išplaktus kiaušinius ir vanilinį cukrų.
-
Mišinį supilkite į verdantį pieną, nuolat maišydami. Virkite apie 5 min., kol sutirštės. Leiskite atvėsti iki kambario temperatūros.
-
Išplakite minkštą sviestą iki purumo. Po šaukštą dėkite kremą, plakite, kol masė taps vientisa.
-
Ant pagrindo dėkite lakštą lygią puse į apačią, patepkite kremu. Kitą lakštą dėkite išsipūtusia puse į apačią. Taip sluoksniuokite visą tortą.
-
Vieną sluoksnį galite pertepti rūgštesne uogiene. Torto viršų ir šonus aptepkite kremu, pabarstykite trupintomis nuopjovomis.
-
Palikite šaldytuve per naktį – skoniai susijungs, o lakštai suminkštės.