Napoleono tortas namuose – klasika be streso ir ilgo vargo

Napoleono tortas namuose

Receptas

Porcijų skaičius: 10

Tešlai:

  • 250 g sviesto

  • 200 g grietinės

  • 400 g kvietinių miltų

  • 1 kiaušinis

  • Žiupsnelis druskos

Kremui:

  • 500 ml pieno

  • 200 g sviesto

  • 250 g cukraus

  • 2 kiaušiniai

  • 1 šaukštas bulvių krakmolo

  • 1 šaukštas miltų

  • 3 a.š. vanilinio cukraus

  • Šiek tiek rūgštesnės uogienės (pvz., spanguolių ar juodųjų serbentų)

Paruošimo laikas: daugiau nei 1 val.

Gaminimo eiga:

  1. Miltus išsijokite ant stalo, tarkuokite šaltą sviestą stambia tarka tiesiai ant jų, nuolat apibarstydami miltais. Kapokite peiliu iki trupinių.

  2. Trupinių viduryje padarykite duobutę – sudėkite druską, pusę kiaušinio ir pusę grietinės. Kapokite. Sudėkite likusią grietinę ir kiaušinį, vėl kapokite, kol susidarys vientisa masė.

  3. Suformuokite tešlos rutulį, padalykite į 6–8 dalis, suformuokite blynelius, suvyniokite į plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent 2 val.

  4. Išimkite po vieną tešlos dalį ir labai plonai iškočiokite ant kepimo popieriaus (1–2 mm storio). Jei reikia – pabarstykite miltais.

  5. Apipjaukite lakštus pagal norimą dydį. Nuopjovas kepkite kartu – jos pravers dekorui.

  6. Kepkite 200 °C orkaitėje, kol lengvai apskrus.

  7. Kepant lakštai gali susitraukti ar išsipūsti – taip turi būti.

  8. Kremui: užvirinkite pieną. Atskirai sumaišykite cukrų, miltus, krakmolą. Įmaišykite išplaktus kiaušinius ir vanilinį cukrų.

  9. Mišinį supilkite į verdantį pieną, nuolat maišydami. Virkite apie 5 min., kol sutirštės. Leiskite atvėsti iki kambario temperatūros.

  10. Išplakite minkštą sviestą iki purumo. Po šaukštą dėkite kremą, plakite, kol masė taps vientisa.

  11. Ant pagrindo dėkite lakštą lygią puse į apačią, patepkite kremu. Kitą lakštą dėkite išsipūtusia puse į apačią. Taip sluoksniuokite visą tortą.

  12. Vieną sluoksnį galite pertepti rūgštesne uogiene. Torto viršų ir šonus aptepkite kremu, pabarstykite trupintomis nuopjovomis.

  13. Palikite šaldytuve per naktį – skoniai susijungs, o lakštai suminkštės.